Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Látogató számláló
0
0
0
9
7
6
3
Blog
2017.09.10 20:53

Rovarfertőzés kezelése

2. rész

A fertőzés mértéke:

A rovarkártevők a legveszélyesebbek.

A lárváik ugyanis a felszín alatt járatokat rágnak az anyagba.

Azt, hogy milyen mértékben károsították a bútort ránézésre nehéz megállapítani. A  lárvák folyamatosan táplálkoznak szaporodásuk gyors és nagyszámú lehet megfelelő körülmények között.

A felületen kevés számú lyuk(bal fotó) még nem garancia arra, hogy a fa belsejében nem szaporodott el a rovar nagy mértékben(jobb fotó). 

Ha hozzá jutottunk egy láthatóan fertőzött bútorhoz semmi esetre se vigyük olyan helyre ahol tovább fertőzhet. Amennyiben ez nem megoldható, akkor ideiglenesen egy olyan méretű fóliával (erős takaró fólia) takarjuk be, ami teljes mértékben fedi a bútorunkat. Próbáljuk légmentesen lezárni és egy maszkoló szalaggal leragasztani. Ne használjunk ragasztószalagot ( sem a barnát sem az áttetszőt), mert utána a fóliát nem biztos, hogy újra tudjuk használni. Ezeket a ragasztószalagokat a bútoron se használjuk! A fóliára még később szükség lesz. A fertőtlenítést lehetőségeinkhez képest kezdjük meg minél előbb!

3.rész

A fertőzés kezelése:

Mielőtt megkezdenénk a fertőtlenítést, első lépésben válaszunk a művelethez egy megfelelő helységet.

Amire oda kell figyelni:

  • szellőztethető legyen,
  • huzamosabb ideig senki ne tartózkodjon abban a térben,
  • élelmiszert se tároljuk ott.

Rovarölő szerek kaphatók kereskedelmi forgalomban, akár olyan is, ami kombinált és gombaölőt is tartalmaz. Szerezzünk be a célunknak megfelelőt.

Második lépésben szedjük össze azokat az eszközöket, amire szükségünk lesz a munkánk során. Ezek a következők:

  • vastagabb takaró fólia (itt tudjuk újra hasznosítani a már használt fóliánkat),
  • ecset. rovarölő szer,
  • gumikesztyű (ebből is egy vastagabb, erősebb fajta),
  • védőszemüveg,
  • egy egyszerűbb maszk,
  • ha injektálni is szükséges a szert, akkor fecskendőre és tűre is szükségünk lehet.

Fontos, hogy tartsuk be a szer dobozán feltüntetett biztonsági előírásokat és védőfelszerelést használjunk!

Harmadik lépésben megkezdhetjük a fertőtlenítést. A kiválasztott helységben úgy helyezzük el a bútort, hogy az jól körbe járható legyen és ha nagy méretű a tárgy, akkor legyen elég tér a forgatásához is. Mielőtt elkezdjük, a védőfelszereléseket vegyük fel.  A kezelés során az anyag fröccsenhet, így a szemüveggel és a maszkkal megvédhetjük arcunkat, a kesztyűvel bőrünket. Kezdésnek először tisztítsuk le a bútort. Elég csak annyira, hogy portalanítva legyen. A felújítás előtt úgy is szükség lehet tisztításra vagy csiszolásra, akkor eltávolíthatjuk a rovarölő szer maradékát is és a szennyeződéseket is. Célszerű a legfertőzöttebb részeken kezdeni, illetve belülről kifelel haladni, a végén az egész bútort érdemes kezelni. Bármilyen helyzetben van a bútor mindig a vízszintes felületet kezeljük. Várjunk néhány percet, hogy a szernek legyen elég ideje beszívódni. A szert ecsettel vigyük fel a felületre lassú húzó mozdulatokkal. A lyukaknál vissza-visszanyúlhatunk, hogy több anyagot ereszünk be a fába. Vastagabb részeknél, mint például a lábak az anyagvastagság miatt nem biztos, hogy ecsettel kellő mennyiségű anyagot tudunk beereszteni a fába. Itt szükség lehet az injektálásra. Készítsünk furatokat ezeknél a részeknél egy vékony fúrószárral, lehetőleg igyekezzünk az anyagba kellő mélységet fúrni

Készítsünk furatokat ezeknél a részeknél egy vékony fúrószárral, lehetőleg igyekezzünk az anyagba kellő mélységet fúrni. Az injektálásnál leginkább arra kell vigyázni, hogy a tűt ne eresszük be teljesen a furatba.

Ha még is így teszünk, a tű eltömődhet a finom faporral és nem tudjuk kijuttatni a szert. Ha erősen nyomjuk meg a fecskendőt a hirtelen elindult folyadék szétfröccsenhet és bőrünkre, arcunkra kerülhet. Védő felszerelést mindenképp viseljünk! Lassan, adagolva juttassuk a szert a furatba. Ha nagy a fertőzés mértéke hamarosan a kirepülő nyílásokon távozni fog a szer. Ezt ecsettel eloszlathatjuk a felületen. Mindegyik technikát többször meg kell ismételni és ne sajnáljuk az időt rá, mert mint azt a bevezetőben említettem nehezebb az elkészült bútort fertőtleníteni és tovább is fertőzhet. Ha végeztünk a kezeléssel, akkor a takaró fóliával fedjük be a bútort. Ragasszuk le a maszkoló szalaggal, úgy hogy ne tudjon szellőzni és a fertőtlenítő szer minél lassabban párologjon el. 1-2 hétre hagyjuk így a bútort. Lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol nem fogjuk mozgatni ez idő alatt. Ha lejárt a pár hét és kicsomagoltuk, vegyük szemügyre, hogy vannak-e látható jelek a rovarok jelenlétére. Ha igen, akkor meg kell ismételni a kezelést.

Kitartó, jó munkát kívánok!

Webáruház készítés